Grå stær

Grå stær – hvad er grå stær og hvordan behandles det?
Med alderen bliver øjets linse mere og mere uklar, hvilket medfører at synet bliver dårligere. Patienter oplever nedsat læsesyn eller afstandssyn. Nogle patienter oplever dobbeltsyn eller bliver lettere blændet eller er mere lysfølsomme.
Grå stær er en operation og ikke laserbehandling, som mange fejlagtigt tror.
Det er ikke risikofrit at blive opereret for grå stær, men det er et relativt simpelt indgreb og selve operationen varer omkring 20 minuter.

Ved en grå stær operation går man ind og fjerner den uklare linse som udskiftes med en ny klar linse og forbedrer derved synet.
Den klare linse man kommer ind er med styrke, så man kan gøre behovet for briller efter operation mindre. Nogle slipper endog helt for briller efter operationen.
Langt de fleste vil opleve at de får et markant bedre syn og at et godt syn giver dem forhøjet livskvalitet.
Man fjerner normalt ikke bygningsfejl, men det er dog muligt at korrigere for bygningsfejl med specielle linser.

Kan jeg blive opereret for grå stær?

Da grå stær det ikke er en sygdom men en ældning af linsen, er der visse krav til hvor dårligt synet skal være for at få en grå stær opereret over sygesikringen på det offentliges regning. Øjenlægen afgør om din grå stær er moden nok til operation.
Er du ikke berettiget til operation via det offentlige og stadig føler dig generet af grå stær kan du vælge at blive opereret privat (egen betaling).

Ringsted Øjenklinik opererer både private patienter, forsikringspatienter og patienter under det udvidede frie sygehusvalg (DUF).
Læs mere om DUF og dine muligheder her

Før operation på Ringsted Øjenklinik.

Står du til operation på Ringsted Øjenklinik, anbefaler vi at du starter en rensekur af øjnene 3-5 dage før operationsdagen. Dette gøres for at optimere healings-processen og nedsætte sandsynligheden for at urenheder eller betændelse skaber komplikationer i forbindelse med operationen.
Læs Jeg skal opereres for grå stær